24/7

24 uur per dag 06 444 70 352

Uitvaartkist of afscheidswade?

Uitvaartkist of afscheidswade?

Geschreven door: Linda de Regt - Hederik

Een uitvaartkist is een omhulsel van hard materiaal waarin een overledene kan worden begraven of gecremeerd. De materialen waarvan uitvaartkisten worden gemaakt variëren enorm. Meestal gebruiken we hier hout voor, maar er zijn ook landen waar bij het vervaardigen van uitvaartkisten metaal wordt gebruikt. Wat u wellicht niet weet is dat een uitvaartkist niet verplicht is in Nederland, u kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om in een wikkelkleed of wade te worden opgebaard.

Uitvaartkist

In Nederland wordt de houten grafkist nog steeds het meest gebruikt. Maar we zien wel dat de materialen steeds meer gaan verschillen. Vroeger werd toch vooral gekozen voor een eiken uitvaartkist, hier zijn tegenwoordig al de variaties van massief eiken en eiken fineer bijgekomen. Maar ook uitvaartkisten van bijvoorbeeld steigerhout, populierenhout, rieten manden, wol en karton zien we steeds vaker.

Naaldhouten uitvaartkist Uitvaartkist krijt De Regt Uitvaartkist Pu Eco

Ecokist

Tegenwoordig heeft ook de ecokist zijn intrede gemaakt. Deze 'groene uitvaartkisten' worden vervaardigd van hoogwaardig hout uit bossen waar het her-planten van bomen verplicht is. De kisten zijn ongelakt en onbehandeld, soms zelfs met de schors er nog aan. Deze uitvaartkisten lenen zich er ideaal voor om bijvoorbeeld zelf tekeningen of teksten op aan te brengen. Ook zien we dat de binnenzijde van de uitvaartkist is bedekt met bijvoorbeeld mos als natuurlijk element.

                                  

Zelfgemaakte uitvaartkist

Nog niet zo lang geleden kregen wij de vraag of het mogelijk is om zelf een uitvaartkist te maken. Dit kan en mag zeker, u kunt dit zelf doen, maar ook samen met familie of vrienden. U mag de uitvaartkist maken van in principe alle materialen zolang u maar gebruik maakt van biologisch afbreekbare producten. U kunt de uitvaartkist bedekken met schilderingen, tekeningen, teksten of bloemen. Dit kan de uitvaart persoonlijker maken.

Wrapping

Om de uitvaartkist een nog persoonlijker karakter te geven kunt u kiezen voor wrapping. Bij deze techniek wordt de kist op een unieke manier aan de buitenzijde bekleed met een full color print. Deze print kan gekozen worden vanuit een zeer uitgebreide database en beschikt over oneindige mogelijkheden. Ook persoonlijke foto´s en tekeningen van kinderen behoren tot de mogelijkheden. Er ontstaat dan een unieke kist.

Of er nu gekozen wordt voor een bescheiden ontwerp of voor een uitbundige stijl, uw herinneringen vereeuwigen zich op de kist. Alles is mogelijk om de juiste herinnering zo goed mogelijk te benadrukken. Voor meer inspiratie kunt u kijken op www.arcawrap.nl

Afscheidswade of wikkelkleed

De afscheidswade of wikkelkleed kan een goed alternatief zijn voor een kist. Een grote, rechthoekige doek die alleen van natuurlijke materialen wordt gemaakt zoals katoen, wol of zijde. Deze wordt vaak gebruikt in combinatie met een opbaarplank.

Op deze doek kan de overledene worden neergelegd en daarna wordt deze persoon toegedekt of ingewikkeld. Hierbij blijft men de contouren van de overledene zien. Met deze doek, die ook wel lijkwade wordt genoemd, wordt men opgebaard en daarna begraven of gecremeerd. Onder een wade kan kleding gedragen worden, maar dit hoeft niet.

Wade - De Regt Uitvaartverzorging Rotterdam

Overzicht Meer informatie Meer over ons

Goed voorbereid

Een goede voorbereiding biedt nabestaanden de mogelijkheid om hun verlies te verwerken.

Ga verder
Laatste wensenboekje

Laatste wensenboekje

Niet het makkelijkste onderwerp, maar wel belangrijk om eens over na te denken.

Laatste wensenboekje aanvragen

Wilt u meer informatie?

Wij kunnen ons voor stellen dat u nog vragen heeft. Uitvaartzorg is een onderwerp waar u het niet iedere dag over heeft. Wij staan open voor een gesprek over uw wensen en geven graag antwoord op uw vragen.

U kunt dit formulier invullen. Wij nemen vervolgens contact met u op.

Natuurbegraven, wat is dat?
Onderwerp

Natuurbegraven, wat is dat?

Ga verder

Goed voorbereid

Een goede voorbereiding biedt nabestaanden de mogelijkheid om hun verlies te verwerken.

Ga verder
Laatste wensenboekje

Laatste wensenboekje

Niet het makkelijkste onderwerp, maar wel belangrijk om eens over na te denken.

Laatste wensenboekje aanvragen

Aandacht en respect voor uw wensen